Lammsado är hett på grill

– En bra fredagskväll har vi 500 matgäster i restaurangen, och av dem är det i snitt 100 personer som väljer lamm, säger Philip Hofbauer som är köksmästare på restaurang Grill i Stockholm.

I 16 år har Grill erbjudit sina gäster mat tillagad över öppen eld och än i dag är det full fart på stället som är byggt i avdelningar där varje del har sin egen stil och historia.

– Här borta är Carl Larsson-delen säger Philip och guidar oss vidare i lokalen.

– Vi bygger om ett par avdelningar var tredje år, det slits rätt hårt. Nu har vi bytt ut den italienska trattorian mot en Titanic-inspirerad kabyss.

Varför kommer folk till Grill tror du? 
– Vi har en familjär, avslappad stämning kombinerat med vällagad mat i generösa portioner. Vårt koncept går ut på att det ska finnas en grillad detalj på varje tallrik, även desserter.

– Här kan du välja mellan grillad fisk, skaldjur, nötkött, fågel, lamm och grönsaker. Vår storsäljare är lamm asado som kolgrillas över öppen eld. En riktigt Grill-klassiker som serveras med vitlöksfrästa haricotsverts, rouille och potatisgratäng.

Är det svårt att få tag på lamm? 
– Nej, det tycker jag inte att det är. Vi har alltid svenskt lamm på menyn och vi säljer stora mängder lamm året runt. Vi köper mycket lammracks och lammstek.

– Lamm är ett trevligt kött att arbeta med, det är milt i smaken och inte så kraftigt. Vi serverar det gärna rosastekt och därför tillagar jag det på låg temperatur tills det är perfekt rosa, sen åker det snabbt på grillen innan servering så att du får till den fina grillsmaken, säger Philip.

Lamm är ett trevligt kött att arbeta med, det är milt i smaken och inte så kraftigt

Philip Hofbauer, Köksmästare

Vad har du för personliga lammfavoriter? 
– Jag älskar benkött som lammlägg och sadel. Så här på vintern gillar jag riktiga långkok med rotfrukter och annat gott. På sommaren kör jag gärna racks med ordentlig fettkappa. Racks är en lite mer ädel detalj och ett underbart kött att bara kasta på grillen med lite vitlök och örter.