Den offentliga måltiden - spelar roll

Den offentliga måltiden har färdats en lång och krokig väg kantad av höga krav på bland annat logistik, ekonomi, upphandling, hygien och livsmedelssäkerhet, näringsrekommendationer, miljökrav och hållbarhetsfrågor samt arbetsmiljö. Att tillaga och servera måltider är en komplex uppgift som dessutom ska genomföras med – i många fall – extremt begränsade resurser. Vi jobbar därför tätt ihop med såväl kostchefer, måltidsutvecklare, kockar, pedagoger och politiker för att både förenkla, utveckla och förbättra de offentliga måltiderna. Vi vet att det finns många kriterier att ta hänsyn till samtidigt som förväntningar är många. Måltiderna på förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden är idag en självklarhet och inte minst därför måste maten både smaka gott och göra gott. 

Vi på Scan Foodservice är en stolt samarbetspartner och leverantör av omsorgsfullt producerad mat till landets offentliga måltidsverksamheter. 

smakenavsverige bookcover mockup
Om boken

"Smaken av Sverige - den offentliga måltiden spelar roll"

Med vår bok vill vi på Scan Foodservice höja engagemanget, stärka kunskapen och yrkesstoltheten hos alla som arbetar inom det offentliga måltidsskapandet. Vi vill utveckla samarbetet över gränserna och med hjälp av våra resurser bidra till att den mat som servereras genomsyras av kvalitet och matglädje.

Johanna Westman.

Barnen ska tycka det är kul att laga mat.

Johanna Westman brinner för det enkla, goda köket med råvaror i säsong, okonstlade rätter och stora smaker. Hennes filosofi är att barnen ska tycka det är kul att laga mat. I sin matstudio håller hon och Karolina Sparring kurser för både barn och vuxna, matlagningsevent, middagar och mingel.

Läs intervjun här
johanna westman hkscanfoodservice
alain grenard hkscanfoodservice
Alain Grenard.

Kostchefen i Karlstad brinner för det lokala och bonderiet.

Alain Grenard har ett starkt fokus på gästen, det vill säga barnen och de äldre, och för honom är det en självklarhet att de ska ha bra mat. Som kostchef ser han det som sin uppgift att utveckla barnens relation till mat, att göra dem nyfikna på olika maträtter och erbjuda dem en varierad kost.

Läs intervjun här
David Gustavsson.

Hårt arbete med tydliga mål är David Gustavssons vinnande recept.

David Gustavsson utsågs till Årets skolkock 2021 för sin motivation och kreativitet, både i och utanför köket. Kosten ska vara varierad och för att hitta inspiration vänder sig David till både kollegorna, eleverna och sociala medier. 

Läs intervjun här
david gustavsson hkscanfoodservice
friskmatalmedalen hkscanfoodservice

Frisk mat

För att sätta de offentliga måltiderna i rampljuset och driva på för att säkerställa att de håller en god kvalitet samarbetar Scan Sverige AB med Frisk Mat. Frisk Mat är en helt fristående ideell förening som arbetar för att den skattefinansierade maten inom skola, vård och omsorg ska vara näringsrik och aptitlig, hållbar och jämlik.

Läs mer