Plankrekord! Mando, en hörnsten i Malmös krogliv

mando_john_marco-5616_500x500.jpg

På Mando Steakhouse & Bar i Malmö är kött av bästa kvalitet en hederssak och har så varit sedan starten 1966. Deras så kallade Planko­meter visar att 1 223 646 stycken plankstekar har serverats fram till dags dato, och då började de inte räkna dem förens 1975, alltså nio år efter starten. Respekt på den.

För Johan Rydh, kökschef på Mando, är det två saker som är extra viktiga. Gott kött av bra kvalitet och så att på riktigt ta ansvar för vår gemensamma miljö.

– Vi vill göra skillnad. Det räcker inte att bara prata om man vill driva krog på ett miljömässigt hållbart sätt. Du måste ta konsekvenserna av det beslutet och välja och välja bort. Vi kör svenskt, ekologiskt och närodlat så långt det går, säger Johan och fortsätter:
– Det har inte varit helt lätt att få tag på bra griskött och prispressen från Tyskland och Danmark är enormt stark. Men för oss väger djurhållningen tyngre än billigt griskött. Och därför använder vi bara svenskt kött.

På Mandos hemsida visar man upp ett tydligt ställningstagande för en bättre miljö. Johan påpekar att det började med att de bara använde svenskt nötkött, sen kom kycklingen och till sist grisen.

– Vi lägger mycket tid på våra inköp och Scan har hjälpt oss att få fram de volymer och den kvalitet vi vill ha. Vi tummar aldrig på kvaliteten, samtidigt vill vi vara en folklig restaurang med en vettig prisnivå, och det har vi lyckats hitta tillsammans med Scan.

– Idag serverar vi en hel del Rapsgris på Mando. Vår omtyckta schnitzel gör vi på kotlettraden från Rapsgrisen. Det är helt klart skillnad på det köttet, det är saftigare och så smakar det bättre. Vi använder även Rapsgrisen på vår lunchmeny, här dyker schnitzeln upp igen och så bjuder vi på pulled pork burgers och även grillad karré som blir otroligt bra.

På Mando finns det dessutom en liten butiksdel som heter Mando Delikatess där man kan köpa kött och deras egna hemgjorda såser.

– Det är många som vill ha med sig vårt fina kött hem till helgmiddagen och då får man det, styckat och klart i fina portionsbitar.