Scans lufttorkade chark är toppen på pizza!

Tomas ”Mini” Berglund driver Svenska köken, en kedja med snart fem enheter, alla med sin egen unika nischade inriktning. Här ingår bl.a. Svenska Hamburgerköket, Svenska Sushiköket och Svenska Midsommarköket, den sistnämnda med svensk midsommarmat (endast öppet sommartid). Målet är att erbjuda Sveriges mest prisvärda kök, att ta in finmaten i fastfood-branschen genom att köpa in bra råvaror och förvalta dem på ett sätt som gör att alla kan prova till ett överkomligt pris.

I januari lanserade man Svenska Pizzaköket i Midsommarkransen, med napolitanska pizzor med en svensk twist och Scans hela charkuterier bland toppingarna.

Vi försöker hålla en hög kvalitetsnivå på allt vi gör, med så många ekologiska och lokala produkter som det bara går, förklarar Mini. Där passar Scans svenska antipasti perfekt och höjer kvaliteten på hela anrättningen!

Svenskt från norr till söder

Pizza är i ropet och man kan nörda ner sig en hel del i ugnstemperaturer, mjölsorter och degarnas fuktnivå, säger Mini. Det här är ett hantverk som vilket annat och då ska alla råvaror som ingår också vara hantverksprodukter. Utöver Scans lufttorkade charkuterier arbetar man därför bland annat med mozzarella från Hälsingland, Västerbottensost och Kalixlöjrom.

Bra råvaror ger ett bra slutresultat, det är så enkelt, konstaterar Mini.

Temat på Svenska Pizzakökets pizzor är ”De sju dödssynderna”. ”Vällust” till exempel är en Pizza Bianco med crème fraiche, Västerbottensost, Scans prosciutto, picklad rödlök och friterad persilja. På ”Högmod” får du tomatsås, fior di latte-mozzarella (på 100 % komjölk) och Scans gotländska tryffelsalami toppad med friterad grönkål. Månadens pizza i december bjöd på tomatsås, fior di latte-mozzarella och parmesangratinerad fänkål med Scans fänkålssalami. 

 

Gränsöverskridande gott

Att laga gränsöverskridande mat handlar om lika delar respekt och öppenhet menar Mini.

- Hela vårt koncept bygger på att vi går över gränser i det att vi kombinerar råvaror och smaker på nya, spännande sätt. Men det bygger alltid på en respekt för hantverket som ligger bakom, säger han. Våra kockar får träna med proffs för att se till så att vi har en gedigen produkt, även om vi sätter vår egen twist på den.

Många pizzarestauranger får höra att de är för dyra. Det här är en myt som man på Svenska Pizzaköket gärna vill slå hål på:

– Hos oss får du en 72 timmarsjäst pizza som brukar ligga på 150 spänn för 59 kronor. Inte så illa, avslutar Mini.