White guide letar sig in på förskolan

I motiveringen stod det att på Tunavallens förskola i Eskilstuna bjuds de minsta mat­gästerna på en gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén.

Hur lyckas man med det?

tunavallen_400x267.jpg


– Vi håller hög kvalitet på allt vi gör. Jag har jobbat som kock i hela mitt liv och de tre sista åren inom skolvärlden. Och jag har tagit med mig mitt tänk från krogköket. Vi vill ha nöjda matgäster, och det får du bara genom att servera god mat, säger Emma. En av de saker som Emma nämner direkt är hur viktigt det är att äta tillsammans med barnen. – Det är otroligt viktigt. Då ser du vad de gillar och vad som pillas bort. Mitt tips till alla skolkockar är att inte gömma sig i köket när maten är serverad. Sätt dig ner och njut. Det är kul och jag lovar att du får feedback direkt.

Vad är nyckeln till glada matgäster?


– Vi lagar mat från grunden, väldigt sällan halvfabrikat. Vi använder så mycket ekologiskt som budgeten tillåter och satsar på bra råvaror, idag ligger vi på 67% eko. Var inte rädd för att krydda maten. Barn gillar det.

Emma är noga med att påpeka hur viktigt det är att ta med barnen i matlagningen. 

– Låt dem vara med i köket. Det finns alltid något de kan hjälpa till med. Då får du också chansen att höra vilken typ av mat de gillar och vad de inte gillar.

Vilka rätter är mest populära?
– Allt med köttfärs gillar de. Pannbiff, kött­­bullar, köttfärslimpa och så spett. Allt på spett är toppen. Vi gör köttfärsspett, kycklingspett och grönsaksspett. Och då jublar barnen. De gillar att plocka med maten och äta i små bitar. När vädret tillåter brukar Emma och hennes kollega Therese laga mat utomhus.

– Vi har en stor Muurikka på gården där vi grillar korv till mellis eller så dukar vi ut alla bord och stolar och bjuder på grillade spett till lunch som vi serverar i pitabröd.

– Ta ut svängarna lite i köket. Det blir mycket roligare att jobba då.

– Det var skönt att få ett kvitto på att vi gör något bra, säger Emma Lund som i höstas fick White Guide Juniors pris för årets bästa förskolekök.