Parmesan- och örtgratinerad skinka med palsternacksgratäng

Parmesan- och örtgratinerad skinka med palsternacksgratäng
För 100 personer

Ingredienser

  • 12 kg Scan Piggham julskinka, skivad
  • 200 g parmesanost, riven
  • 200 g örter frysta, blandade sorter
  • 500 g ostkräm

Gratäng

  • 11 kg potatis, skivad
  • 11 kg palsternacka, skivad
  • 2 kg purjolök, skivad
  • 1 kg gul lök, hackad
  • 25 st vitlöksklyftor, hackade
  • 2.5 msk svartpeppar, grovmalen
  • 4 msk salt, gärna sellerisalt
  • 2 kg riven ost
  • 4 l mjölk 3%
  • 2 l vispgrädde

Gör så här

Blanda parmesan, örter och ostkräm. Lägg skinkan omlott i smorda bleck. Fördela blandningen (ca ¾ msk/port) över skinkan. Gratinera i ugn 150°C ca 5 min. Fördela och blanda alla ingredienser till och med osten, till gratängen, i smorda bleck. Blanda mjölk och grädde och häll över blandningen. Grädda i 175°C ca 50 min. Servera skinkan med palsternacksgratängen. Serveringsportion skinka ca 125 g, gratäng ca 220 g.