Julkorv med dijonsenapssås och rotfruktskaka

Julkorv med dijonsenapssås och rotfruktskaka
För 100 personer

Ingredienser

  • 12 kg Scan julkorv

Sås

  • 750 g gul lök finhackad
  • 150 g matfett
  • 6 dl dijonsenap
  • 4 l köttbuljong
  • 7 dl vispgrädde
  • 3 l mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • Salt och malen vitpeppar

Rotfruktskaka

  • 10 kg potatis grovriven
  • 5 kg morötter grovrivna
  • 5 kg kålrot grovriven
  • 1 kg gul lök hackad
  • 1 kg purjolök hackad
  • 2 kg riven ost gärna med mycket smak

Gör så här

Blanda alla ingredienser till rotfruktskakan. Smaka av med salt och peppar. Fördela i 8 bleck. Grädda i ugn 175°C ca 30 min. Skiva och värm korven i bleck i ånga i ugn tills innertemperaturen är 75°C, ca 10 min. Fräs löken i matfett. Tillsätt senap, buljong och grädde. Koka på svag värme ca 6 min. Tillsätt mjölken och red av med vetemjöl. Koka upp och låt koka på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och eventuellt ytterligare senap. Servera korven med såsen och rotfruktskakan. Serveringsportion korv ca 120 g, sås ca 0,7 dl, rotfruktskaka ca 230 g.