Prosciuttolindad filé med aprikosglaze och somrig sallad

Prosciuttolindad filé med aprikosglaze och somrig sallad
För 10 personer

Fräsch och somrig rätt som man kan njuta av på sin egen balkong! Så härligt!

Ingredienser

  • PROSCIUTTOLINDAD FILÉ
  • 1 1/2 kg fläskfilé
  • 200 g Scan Prosciutto Crudo, tunt skivad
  • APRIKOSGLAZE
  • 2 dl aprikosmarmelad
  • 1 dl grovkornig sötstark senap
  • 2 msk farinsocker
  • 1/2 dl ljus soja
  • 2 tsk milda chiliflakes
  • Salt
  • TOMATSALLAD
  • 1,2 kg tomater, gärna i blandade färger
  • 500 g nektariner, urkärnade och klyftade
  • 2 röda lökar, tunt skivade
  • 1 knippe rädisor
  • 1 huvud romansallad
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • Salt och peppar
  • 3 krukor färsk basilika
  • 500 g burrata (eller mozzarella)

Gör så här

Sätt ugnen på 190 grader (om du inte ska grilla filén).

Putsa bort lite hinnor på köttet om det behövs, låt gärna fett vara kvar eftersom det ger fin smak.

Salta och peppra köttet runt om och linda sedan in det med tunna skivor prosciutto crudo.

Lägg i en ugnsfastform och pensla på rikligt med glaze som enkelt rörs ihop av senap, aprikosmarmelad, farin, soja, chili och salt.

Stek filén i ugnen till en innertemp på 64 grader, dra gärna upp tempen de sista minuterna och pensla på extra glaze för riktigt härlig yta. Om du grillar, gör detta på indirekt värme och pensla flera gånger med glaze.

Skär tomater, nektariner, rädisor och rödlök och lägg på ett stort fat tillsammans med någon grönsallad.
Dressa med olja, vinäger samt salt och peppar innan du toppar med massa färsk basilika.

Låt köttet vila en stund innan det skärs i skivor och serveras med salladen och burrata - en riktig sommardröm!