Grillad njurtapp med pepparrub i tunnbröd med ostdressing

Grillad njurtapp med pepparrub i tunnbröd med ostdressing
För 10 personer

Denna rätt är komponerad för att lyfta den fina köttsmaken med hetta, sötma och krämig umami.

Ingredienser

  • 1,5 kg njurtapp
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar (torkad)
  • 1 tsk Sichuan peppar
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 kg betor (gärna mixade färger)
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk finhackad timjan
  • Salt
  • 6 dl crème fraiche
  • 3 dl riven långlagrad, smakrik ost
  • 1 dl finhackade örter - t.ex. timjan och persilja
  • 10-15 st tunnbröd

Gör så här

Förbered en glödbädd i grill eller liknande.

Mortla pepparsorterna tillsammans med salt och häll ut på en stor skärbräda. Rulla njurtappen i kryddorna så den täcks.

Lägg betorna direkt ner i glödbädden. Låt ligga 40-50 minuter tills de är genombakade och mjuka. Ta upp dem och "skala" bort den bräda ytan med en kniv, dela i grova bitar och lägg ut på ett fat.
Smält smöret ihop med riven vitlök, häll över betorna precis innan servering.

Rör ihop ostdressingen av crème fraiche, ost och örter. Smaka av med salt och peppar.

Grilla köttet några minuter på varje sida på direktvärme så det får riktigt fin grillyta runt om, flytta det sedan till indirekt värme.
Låt gå upp till innertemperatur på 56 grader för blodigt eller 62 för medium, låt det vila ordentligt innan det skärs i riktigt tunna skivor tvärs över muskelfibrerna.
Njurtappen är grov i fibrerna vilket ger lite tuggmotstånd men också en fantastisk fin köttsmak.
Smält smöret och låt den skivade vitlöken o timjan brynas lätt i smöret innan smöret slås över betorna.

Servera köttet med betor och dressing i tunnbröd.