Ryggbiffskivor med ångade grönsaker slungade i brynt vitlökssmör samt rödvinssky

Ryggbiffskivor med ångade grönsaker slungade i brynt vitlökssmör samt rödvinssky
För 10 personer

Perfekt stekt ryggbiff med fräscha grönsaker och sås. Vad mer kan man begära.

Ingredienser

  • 10 skivor ryggbiff á 150 g
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Smör och olja till stekning
  • 5 vitlöksklyftor
  • Några kvistar timjan
  • SÅS
  • 2 msk smör
  • 4 schalottenlökar - finhackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk plockade timjanblad
  • 6 dl rött vin
  • 6 dl kalvbuljong
  • 1-2 msk balsamvinäger
  • Salt och svartpeppar
  • Ev. 1 msk majsstärkelse
  • GRÖNSAKER
  • 500 g broccoli
  • 2 knippen sparris
  • 1 knippe smålök
  • 1 knippe små morötter
  • 1 kg färsk- eller småpotatis
  • 2-3 vitlöksklyftor - rivna
  • 150 g smör - brynt och avsvalnat
  • 1,5 tsk salt
  • peppar

Gör så här

Rengör och ansa grönsakerna och ånga på 100 grader i kombiugn eller i ånginsats över kokande vatten. Börja med potatis, morötter och lök och lägg till sparris och broccoli när det andra är nästan klart.
Smärt och bryn smöret, låt svalna några minuter innan den rivna vitlöken tillsätts.
Rör runt och slunga sedan försiktigt de ångade grönsakerna i smöret och salta.
Stek köttet på hög värme några minuter på varje sida till en innertemperatur på 56 grader (medium), låt vila.
Smält smöret till såsen och fräs på löken, tillsätt vitlök o timjan. Slå på vinet och låt koka någon minut innan kalvbuljongen tillsätts. Låt koka ner några minuter, tillsätt balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.
Servera köttet med grönsakerna och den härliga såsen!